Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης   | Επικοινωνία |
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Αρχική Σελίδα Βοήθειας > Υπηρεσίες Βιβλιοθήκης  > Υποστήριξη μαθημάτων (Οδηγοί Χρήσης Λογισμικού Οργάνωσης Γραφείου)
Τι είναι τα Windows;

 
Τα Windows είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα σήμερα. Για να κατανοήσουμε την χρησιμότητά του είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι κάθε υπολογιστής αποτελείται από δύο κυρίως στοιχεία: το υλικό (hardware) και το λογισμικό (software). Αυτά τα δύο στοιχεία είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο υπολογιστής. Στο υλικό συμπεριλαμβάνονται ο επεξεργαστής, η μνήμη, ο σκληρός δίσκος, η κάρτα γραφικών και άλλα, ενώ στο λογισμικό, το λειτουργικό σύστημα και τα διάφορα προγράμματα που χρησιμοποιούμε για να εκτελέσουμε τις διάφορες εργασίες.
 
Περιεχόμενα Οδηγού Windows XP  Εικονίδιο μετάβασης σε άλλη ιστοσελίδα   ]
Δείγμα οθόνης - Επιφάνεια εργασίας
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Λειτουργικά συστήματα (OS, Operating System)
 

 
Η έννοια του λειτουργικού συστήματος είναι μια από τις πιο παρεξηγημένες στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στα πολύ παλιά μηχανήματα το λειτουργικό σύστημα ήταν εξαιρετικά απλό, ενσωματωμένο στη "μόνιμη" μνήμη ROM του υπολογιστή, ενώ συχνά ήταν "καμουφλαρισμένο" από μια γλώσσα προγραμματισμού. Κατά συνέπεια, σπάνια ακούγαμε να γίνεται λόγος γι' αυτό, αφού κανείς δεν μπορούσε να το αλλάξει ή να έλθει σε άμεση επαφή μαζί του. Με την έλευση των PC, το λειτουργικό σύστημα άρχισε να πωλείται ξεχωριστά, οπότε άρχισε να γίνεται κατανοητός ο ρόλος του από το ευρύ κοινό. Ξαφνικά όλοι μιλούσαν για MS-DOS, PC-DOS, και διάφορα άλλα. Πάνω από όλα, ο κόσμος κατάλαβε ότι το "λειτουργικό σύστημα", ή απλώς "λειτουργικό", δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πακέτο λογισμικού που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει τη συνεργασία του υλικού του υπολογιστή με τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε.
 
Η αλήθεια είναι ότι εκτός από αυτήν τη συνεργασία, το λειτουργικό διαθέτει και από μόνο του κάποιες δυνατότητες. Επιτρέπει, για παράδειγμα, την αρχειοθέτηση των δεδομένων στο σκληρό δίσκο από το χρήστη, την ανάγνωση αρχείων και άλλα. Οσο οι δυνατότητες αυτές αυξάνονται (και έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια), τόσο πιο δυσδιάκριτα γίνονται τα όρια ανάμεσα στο απλό λειτουργικό σύστημα και στο ολοκληρωμένο περιβάλλον εργασίας. Για παράδειγμα, τα νέα Windows XP, αν και είναι λειτουργικό σύστημα, οι δυνατότητες που παρέχουν είναι τόσο μεγάλες, ώστε χρειάζεται κανείς έναν οδηγό για να μπορέσει να τις εκμεταλλευτεί στοιχειωδώς!
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Διαχωρίζοντας τον Πυρήνα από το "Περιβάλλον"
 

 
Καθώς τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα παρέχουν ακόμη και προγράμματα ζωγραφικής και αναπαραγωγής μουσικής, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν αυτά παραμένουν μόνο λειτουργικά συστήματα ή αν αποτελούν πλέον ένα πακέτο εφαρμογών γραφείου. Πράγματι, οι νέες συνθήκες επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του λειτουργικού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο από αυτά είναι ο πυρήνας του, ο οποίος αποτελεί στην ουσία τη "μηχανή" του και είναι "αόρατος" στο χρήστη. Η σχεδίαση του πυρήνα, η οποία πρέπει να είναι αντίστοιχη της "αρχιτεκτονικής" του επεξεργαστή που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής μας (16, 32 και 64 bit) καθορίζει τις βασικότερες δυνατότητες του λειτουργικού (πολυδιεργασία, υποστήριξη πολλαπλών επεξεργαστών, σύστημα αποθήκευσης αρχείων κ.λ.π.).
 
Το δεύτερο μέρος του λειτουργικού είναι το παρεχόμενο περιβάλλον εργασίας. Με τον όρο αυτό εννοούμε όλα όσα σχετίζονται με την αλληλεπίδραση που έχει ο χρήστης με τον υπολογιστή, από τα χρώματα και την οργάνωση της επιφάνειας εργασίας πάνω στην οθόνη μέχρι τον τρόπο χειρισμού του ποντικιού και των παραθύρων. Το περιβάλλον εργασίας, όπως είναι φανερό, δεν χαρακτηρίζει μόνο το ίδιο το λειτουργικό, αλλά και όλες τις εφαρμογές που εκτελούνται κάτω από αυτό. Αυτή η ομοιογένεια είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία των νέων λειτουργικών συστημάτων. Τέλος, υπάρχουν και οι διάφορες συνοδευτικές εφαρμογές, οι οποίες αποτελούν το τρίτο μέρος του λειτουργικού. Αυτές μπορεί να είναι από προγράμματα επεξεργασίας κειμένου μέχρι παιχνίδια και διαχειριστές ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και μολονότι παρέχονται μαζί με αυτό, δεν αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του, καθώς είναι δυνατόν να μην εγκατασταθούν. Σε αυτή την περίπτωση, οι συγκεκριμένες εφαρμογές δεν είναι διαθέσιμες, ενώ το υπόλοιπο λειτουργικό εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά.
 
Δείγμα οθόνης - Επίπεδα επικονωνίας χρήστη υπολογιστή
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Ο κόσμος των παραθύρων
 

 
Στην προ Windows εποχή η ευχρηστία των υπολογιστών απείχε έτη φωτός από τη σημερινή, καθώς ο χρήστης καθόταν εμπρός σε μια οθόνη γεμάτη χαρακτήρες, ενώ για να ενεργοποιήσει τις όποιες δυνατότητες των προγραμμάτων έπρεπε να θυμάται ένα σωρό περίεργους συνδυασμούς πλήκτρων. Ακόμα και όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες εφαρμογές που χρησιμοποιούσαν γραφικό περιβάλλον εργασίας (δηλαδή όχι μόνο χαρακτήρες, αλλά και διάφορα σχέδια), η ευχρηστία τους περιοριζόταν από το γεγονός ότι τα λειτουργικά της εποχής δεν επέτρεπαν τη συνεργασία των εφαρμογών ούτε επέβαλλαν έναν κοινό τρόπο χειρισμού και απεικόνισης.
 
Ολα αυτά άλλαξαν με την έλευση των γραφικών λειτουργικών συστημάτων, κυρίως όμως με την κυκλοφορία των Windows, του δημοφιλέστερου πακέτου που εμφανίστηκε ποτέ στο χώρο του λογισμικού. Οι εκδόσεις που έχουν παρουσιαστεί, από τον καιρό που πρωτοκυκλοφόρησαν, είναι πάρα πολλές, όπως και οι προσθήκες. Η βασική ιδέα παραμένει η ίδια: με τα Windows, ο χρήστης έχει πλέον στον υπολογιστή του ένα ενιαίο, εύχρηστο και πλήρες περιβάλλον που τον βοηθά να διεκπεραιώσει όλες τις εργασίες του. Μπορεί να δουλεύει πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα και να μετακινεί πολύ εύκολα δεδομένα από τη μία στην άλλη, περνώντας, για παράδειγμα, έναν πίνακα του Excel στο Word και αντίστροφα. Μάλιστα, όλα αυτά τα πραγματοποιεί χρησιμοποιώντας το ποντίκι, χωρίς να χρειάζεται να απομνημονεύσει στρυφνές διαδικασίες και περίεργους συνδυασμούς πλήκτρων. Ο επαναστατικός αυτός τρόπος χειρισμού ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους για τη διάδοση των υπολογιστών στο ευρύ κοινό, η οποία εδώ και μια δεκαετία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
 
Δείγμα οθόνης - Παράθυρο των WindowsXP

 
Οπως φαίνεται και στο παραπάνω σχήμα, τα Windows XP χρησιμοποιούν παράθυρα, μέσα στα οποία απεικονίζεται κάθε ενεργή εφαρμογή. Ετσι, ο χρήστης μπορεί να τρέχει πολλά προγράμματα ταυτόχρονα, δίνοντας στο κάθε ένα το χώρο που επιθυμεί.
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Η Ιστορία των Microsoft Windows
 

 
Τα Windows έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση το Νοέμβριο του 1983. Τον ίδιο μήνα του 1985 παρουσιάστηκε στην αγορά η έκδοση 1.0 και ενάμιση χρόνο αργότερα η 2.0. Το μεγάλο "μπαμ" έγινε όμως στα μέσα του 1990, όταν η Microsoft έριξε στην αγορά την έκδοση 3.0, μία έκδοση σημαντικά βελτιωμένη και, το κυριότερο, ικανή να εκμεταλλευτεί σε κάποιο βαθμό τις προχωρημένες δυνατότητες του πανίσχυρου (τότε) επεξεργαστή 80386.
 
Δείγμα οθόνης - Παράθυρο των Windows 3.1

 
Τα Windows 3.1 (βλέπε στο παραπάνω σχήμα) φαίνονται πολύ φτωχά σήμερα, αλλά αποτέλεσαν πραγματική επανάσταση όταν κυκλοφόρησαν. Eπειτα από δύο χρόνια εμφανίστηκε στα ράφια η έκδοση 3.1, πουλώντας ένα εκατομμύριο αντίτυπα μέσα στο πρώτο δίμηνο κυκλοφορίας. Σε αυτήν την έκδοση, το περιβάλλον εργασίας ήταν πιο ώριμο, όπως και η υποστήριξη της "εικονικής μνήμης", η οποία υπήρχε μεν στην 3.0, αλλά ήταν κυριολεκτικά κρυμμένη.
 
Λίγο αργότερα, η Microsoft παρουσίασε την 32μπιτη έκδοση NT (New Technology), κυρίως για χρήση σε διακομιστές δικτύου, η οποία είχε περιορισμένη συμβατότητα με τα απλά Windows. Επειτα από μερικούς μήνες έφτασαν τα Windows for Workgroups 3.11, προς αντικατάσταση των 3.1. Βασικές προσθήκες τους ήταν τόσο η 32μπιτη πρόσβαση στα αρχεία όσο και οι ανεβασμένες δυνατότητες δικτύωσης. Το 1995 είχαμε το μεγαλύτερο τεχνολογικό "άλμα" στην ιστορία των Windows, καθώς με την έκδοση "95" ένα μεγάλο μέρος του πυρήνα πέρασε στα 32bit, και το περιβάλλον εργασίας αναβαθμίστηκε θεαματικά. Επίσης, το θρυλικό DOS έπαψε να είναι απαραίτητο για τη λειτουργία τους.
 
Το 1996 ήλθε η έκδοση 4.0 των Windows NT που υιοθετούσε το ίδιο περιβάλλον. Το 1998 ακολούθησε η έκδοση "98", η οποία ήταν στην ουσία ένα φρεσκάρισμα της "95", ενώ με το πέρασμα στη νέα χιλιετία τα Windows 98 διαδέχτηκε η έκδοση "Me", και τα NT η έκδοση "2000". Τέλος, μέσα στο 2001 παρουσιάστηκε η τελευταία μέχρι στιγμής έκδοση με το όνομα Windows XP, η οποία είναι αμιγώς 32μπιτη, διατηρεί ωστόσο όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμβατότητα με τα προγράμματα που έχουν γραφτεί για τα παλαιότερα λειτουργικά συστήματα. Οι αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας είναι σημαντικές, αλλά όχι δραματικές, ενώ οι ενσωματωμένες δυνατότητες περισσότερες από ποτέ. Διατίθεται σε δύο μορφές, τη Home και την Professional, με την πρώτη να προορίζεται περισσότερο για οικιακή χρήση και τη δεύτερη για επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Πολλαπλά Λειτουργικά Συστήματα
 

 
Ενας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι χρήστες εκτιμούσαν ανέκαθεν τη Microsoft είναι το γεγονός ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συμβατότητα των προϊόντων της με τα παλαιότερα. Τα Windows XP μπορούν να συνυπάρξουν με όλες τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows, χωρίς να τις επηρεάσουν καθόλου. Κατά την εγκατάστασή τους δημιουργούν ένα μενού εκκίνησης (όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήματα), το οποίο σας επιτρέπει κάθε φορά που ξεκινάτε τον υπολογιστή, να επιλέξετε ανάμεσα σε αυτά και στο λειτουργικό που χρησιμοποιούσατε προηγουμένως. Επομένως, δεν είναι ανάγκη να αποχωριστείτε την έκδοση των Windows με την οποία εργαζόσαστε μέχρι σήμερα μέχρι να εξοικειωθείτε με το νέο περιβάλλον.
 
Δείγμα οθόνης - Επιλογή λειτουργικού συστήματος

 
Δηλαδή, εφόσον ο υπολογιστής διαθέτει περισσότερα από ένα λειτουργικά συστήματα, μπορούμε να επιλέξουμε ποιο απ' όλα θα χρησιμοποιήσουμε, κάθε φορά που εκκινούμε τον υπολογιστή.
 
Δείγμα οθόνης - Παράμετροι εκκίνησης υπολογιστή

 
Η καρτέλα "Για προχωρημένους" μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε τις παραμέτρους εκκίνησης του υπολογιστή. Μπορούμε, για παράδειγμα, να αλλάξουμε το προεπιλεγμένο λειτουργικό σύστημα, σε περίπτωση που ο υπολογιστής μας έχει εγκατεστημένα περισσότερα από ένα λειτουργικά.
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
 | Αρχική Σελίδα Βοήθειας |    | Επικοινωνία |   
Εικονίδιο για επιτυχής αξιολόγηση css μέσω css-validator    Εικονίδιο για επιτυχής αξιολόγηση σελίδας μέσω Watchfire WebXACT    Εικονίδιο για επιτυχής αξιολόγηση xhtml code μέσω validator.w3  
http://www.lib.uth.gr/LWS/el/us/hlp/is/07_05_03_07/win_01.asp
Ημ/νία δημιουργίας: 2007-01-05
Metadata και αξιολόγηση ιστοσελίδας
Εικονίδιο μετάβασης σε: www.espa.gr/ (άνοιγμα σε νέο παράθυρο)   Εικονίδιο μετάβασης σε: www.europa.eu (άνοιγμα σε νέο παράθυρο)   Εικονίδιο μετάβασης σε: www.digitalplan.gov.gr (άνοιγμα σε νέο παράθυρο)    © 1997-2019 | Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης  | Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας |
  Εικονίδιο μετάβασης σε νέο παράθυρο φιλικής εκτύπωσης σελίδας Φιλική Εκτύπωση Σελίδας  γραφικό
  Εικονίδιο μετάβασης σε νέο παράθυρο φιλικής εκτύπωσης σελίδας Φιλική Εκτύπωση Σελίδας