Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης   | Επικοινωνία |
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Αρχική Σελίδα Βοήθειας > Υπηρεσίες Βιβλιοθήκης  > Υποστήριξη μαθημάτων (Οδηγοί Χρήσης Λογισμικού Οργάνωσης Γραφείου)
Διαχείριση Αρχείων και Φακέλων

 
Ακόμα και εάν δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για πολύπλοκες εργασίες, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να διαχειριστείτε ορισμένα αρχεία. Είτε πρόκειται για μια αντιγραφή από το CD-ROM ενός φίλου, είτε για μια απλή αναζήτηση μέσα στον ίδιο του το σκληρό δίσκο, είτε για μια εκκαθάριση των περιττών αρχείων, το βέβαιο είναι ότι θα έλθετε αντιμέτωποι με τη διαδικασία αυτή. Οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιγράψετε, να σβήσετε, να μεταφέρετε και γενικά να διαχειριστείτε αρχεία και φακέλους είναι πάρα πολλοί· ωστόσο, μέχρις ότου εξοικειωθείτε με τις σχετικές έννοιες και ενέργειες, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε μόνο έναν. Ο πιο εύκολος, αν και συχνά όχι ο πιο σύντομος, είναι μέσω της "Εξερεύνησης των Windows". Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνεται σε όλες τις εγκαταστάσεις των Windows XP και είναι φτιαγμένο γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το ξεκινήσετε -σύντομα μάλιστα θα ανακαλύψετε ότι το βρίσκετε μπροστά σας πολύ συχνότερα από ό,τι αρχικά νομίζατε. Πάντως, το πιο ορθολογικό είναι να ξεκινήσετε από το πλήκτρο "Εναρξη" και να επιλέξετε διαδοχικά "Ολα τα Προγράμματα", "Βοηθήματα", "Εξερεύνηση των Windows".
 
Περιεχόμενα Οδηγού Windows XP  Εικονίδιο μετάβασης σε άλλη ιστοσελίδα   ]
Εξερεύνηση των Windows
 

 
Οι φάκελοι, όπως είπαμε, είναι νοητοί χώροι μέσα στο σκληρό δίσκο, όπου αποθηκεύονται αρχεία. Το μέγεθός τους δεν είναι καθορισμένο εκ των προτέρων, αλλά είναι χονδρικά ίσο με το συνολικό μέγεθος των αρχείων που περιέχουν. Υπάρχουν κυρίως για να σας διευκολύνουν, αφού, αν τα χιλιάδες αρχεία του υπολογιστή ήταν άτακτα τοποθετημένα μέσα στο σκληρό δίσκο, η εύρεσή τους θα γινόταν πολύ κουραστική. Με τους φακέλους έχετε άλλη θέση για τα μουσικά αρχεία, άλλη για τα έγγραφα, άλλη για τα αρχεία που κατεβάζετε από το Internet κ.ο.κ. Eνας φάκελος μπορεί να περιλαμβάνει και άλλους υποφακέλους, με πιο εξειδικευμένο περιεχόμενο.
 
Για να δημιουργήσετε ένα φάκελο, ξεκινάτε την "Εξερεύνηση των Windows". Στο αριστερό τμήμα του παραθύρου υπάρχει μια περιοχή με την ονομασία "Φάκελοι", η οποία έχει μια δομή φακέλων με τη μορφή δένδρου. Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά, θα διαπιστώσετε ότι η "ρίζα" του δένδρου είναι η "Επιφάνεια Εργασίας". Αυτή διαθέτει τέσσερα κλαδιά: το φάκελο "Τα Εγγραφά μου", τον "Υπολογιστή μου", τις "Θέσεις Δικτύου" (εφόσον ο υπολογιστής είναι δικτυωμένος) και τον "Κάδο Ανακύκλωσης". Τα κλαδιά που έχουν το σημάδι "+" αριστερά τους οδηγούν σε νέα παρακλάδια (φακέλους), τα οποία παρουσιάζονται κάνοντας κλικ επάνω στο "+". Αν εμφανίσετε όλα τα παρακλάδια, έχετε μια πλήρη εικόνα του "δένδρου" του υπολογιστή σας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι πρακτικό, αφού μάλλον θα χαθείτε με τόσους φακέλους. Κάνοντας κλικ πάνω σε κάποιο φάκελο στο αριστερό τμήμα της οθόνης, παρουσιάζονται δεξιά τα περιεχόμενά του. Με τον τρόπο αυτό, εμφανίζετε τα περιεχόμενα οποιουδήποτε φακέλου στον οποίο έχει πρόσβαση ο υπολογιστής σας. Εφόσον καταλάβετε την παραπάνω διαδικασία, ο χειρισμός αρχείων και φακέλων γίνεται παιχνίδι.
 
Δείγμα οθόνης - Εξερεύνηση των Windows

 
Στο παραπάνω σχήμα φαίνεται το πρόγραμμα "Εξερεύνηση των Windows", το βασικότερο εργαλείο για τον χειρισμό των αρχείων και των φακέλων.
 
Δείγμα οθόνης - Εξερεύνηση των Windows

 
Στο αριστερό τμήμα της "Εξερεύνησης των Windows" βλέπουμε τη δομή των φακέλων του υπολογιστή, ενώ στο δεξί τα περιεχόμενα του φακέλου που έχουμε επιλέξει.
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Δημιουργία Φακέλου
 

 
Για να δημιουργήσετε ένα φάκελο κατ' αρχάς, θα πρέπει να αποφασίσετε πού θα φτιάξετε το φάκελο. Στη συνέχεια, "ανοίγετε" το φάκελο μέσα στον οποίο θα δημιουργήσετε το νέο και κάνετε δεξί κλικ σε κάποιο σημείο του χώρου εμφάνισης των περιεχομένων. Από το μενού που παρουσιάζεται επιλέγετε "Δημιουργία Φακέλου". Κάτω από το κίτρινο εικονίδιο φακέλου δίνετε το όνομα που επιθυμείτε, πατάτε Enter.
 
Δείγμα οθόνης - Βασικές λειτουργίες διαχείρισης αρχείων

 
Κάνοντας δεξί κλικ επάνω σε κάποιο σημείο του παραθύρου δεξιά εμφανίζεται το μενού με τις βασικές λειτουργίες διαχείρισης αρχείων.
 
Δείγμα οθόνης - Δημιουργία Φακέλου

 
Επιλέγοντας "Δημιουργία" και κατόπιν "Φάκελος" δημιουργούμε έναν υποφάκελο μέσα στο φάκελο που ήδη βρισκόμαστε.
 
Δείγμα οθόνης - Ονοματοδοσία Φακέλου

 
Μόλις δημιουργηθεί ο νέος φάκελος, καλούμαστε να του δώσουμε ένα όνομα.
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Αντιγραφή Αρχείου
 

 
Η αντιγραφή ενός αρχείου είναι μια απλή υπόθεση. Αρχικά εντοπίζετε το αρχείο που θέλετε να αντιγράψετε, "ανοίγοντας" το φάκελο που το περιέχει. Κάνετε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγετε "Αντιγραφή". Κατόπιν, "ανοίγετε" το φάκελο προορισμού (ο οποίος μπορεί να ανήκει ακόμα και σε άλλο αποθηκευτικό μέσο ή υπολογιστή), κάνετε δεξί κλικ και διαλέγετε "Επικόλληση" για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
 
Δείγμα οθόνης - Παράθυρο φακέλου των WindowsXP

 
Για να αντιγράψουμε ένα αρχείο πρέπει πρώτα να το εντοπίσουμε μέσα από την "Εξερεύνηση των Windows".
 
Δείγμα οθόνης - Αντιγραφή αρχείου

 
Κάνοντας δεξί κλικ μπορούμε να επιλέξουμε "Αντιγραφή".
 
Δείγμα οθόνης - Επικόλληση αρχείου

 
Επιλέγοντας "Επικόλληση" στο φάκελο προορισμού ολοκληρώνεται η διαδικασία της αντιγραφής.
 
Δείγμα οθόνης - Επικολλημένο αρχείο

 
Κατά την αντιγραφή το αρχείο μεταφέρεται στο φάκελο προορισμού ως αντίγραφο, αφήνοντας το αρχικό αρχείο άθικτο.
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Μεταφορά Αρχείου
 

 
Για να μετακινήσετε ένα αρχείο από ένα φάκελο σε κάποιον άλλο, ακολουθείτε τη διαδικασία που περιγράψαμε για την αντιγραφή αρχείου, με τη διαφορά ότι, όταν εντοπίσετε το αρχείο που θέλετε να μεταφέρετε, δεν επιλέγετε "Αντιγραφή" αλλά "Αποκοπή". Στη συνέχεια, κάνετε "Επικόλληση" στο φάκελο προορισμού, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταφορά.
 
Δείγμα οθόνης - Παράθυρο φακέλου των WindowsXP

 
Για να μεταφέρουμε ένα αρχείο πρέπει πρώτα να το εντοπίσουμε μέσα από την "Εξερεύνηση των Windows".
 
Δείγμα οθόνης - Αποκοπή αρχείου

 
Κάνοντας δεξί κλικ μπορούμε να επιλέξουμε "Αποκοπή".
 
Δείγμα οθόνης - Επικόλληση αρχείου

 
Επιλέγοντας "Επικόλληση" στο φάκελο προορισμού ολοκληρώνεται η διαδικασία της μεταφοράς.
 
Δείγμα οθόνης -Νέα θέση επικολλημένου αρχείου

 
Κατά την μεταφορά το αρχείο διαγράφεται από τον αρχικό φάκελο.
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Διαγραφή Φακέλου ή Αρχείου
 

 
Για να διαγράψετε ένα φάκελο, αρκεί να κάνετε δεξί κλικ πάνω στο όνομά του, όπως εμφανίζεται στο αριστερό τμήμα του παραθύρου της "Εξερεύνησης των Windows" και να πατήσετε "Διαγραφή". Αυτή η ενέργεια θα διαγράψει και όλα τα αρχεία και τους υποφακέλους που ενδεχομένως περιέχει ο φάκελος. Για να σβήσετε, τώρα, ένα μεμονωμένο αρχείο κάνετε δεξί κλικ πάνω του, διαλέγετε "Διαγραφή" και απαντάτε θετικά στο παράθυρο επιβεβαίωσης.
 
Δείγμα οθόνης - Παράθυρο φακέλου των Windows XP

 
Η διαγραφή ενός αρχείου ξεκινά με ένα δεξί κλικ επάνω στο εικονίδιό του.
 
Δείγμα οθόνης - Διαγραφή αρχείου

 
Για να διαγράψουμε ένα αρχείο, κάνουμε κλικ στην ανάλογη επιλογή του μενού.
 
Δείγμα οθόνης - Επιβεβαίωση διαγραφής

 
Ο υπολογιστής μας ζητά να επιβεβαιώσουμε την επιλογή μας πατώντας το πλήκτρο "Ναι".
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Επιλεκτική Αντιγραφή, Μεταφορά, Διαγραφή
 

 
Εάν θέλετε να εφαρμόσετε κάποια από τις παραπάνω ενέργειες σε περισσότερα από ένα αρχεία ή φακέλους, θα πρέπει να επιλέξετε με το ποντίκι τα αντίστοιχα εικονίδια ένα-ένα, κρατώντας το πλήκτρο Ctrl πατημένο. Αφού "μαρκάρετε" όλα τα αρχεία και τους φακέλους που επιθυμείτε, συνεχίζετε κατά τα γνωστά, καθώς οι διαδικασίες (αντιγραφή, διαγραφή κ.λπ.) που θα εκτελέσετε σε οποιοδήποτε από τα επιλεγμένα εικονίδια, θα ισχύσουν για ολόκληρη την "ομάδα".
 
Δείγμα οθόνης - Επιλλογή πολλαπλών αρχείων

 
Oπως φαίνεται και στο παραπάνω σχήμα, για να μαρκάρουμε ταυτόχρονα περισσότερα από ένα αρχεία, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Ctrl καθώς τα επιλέγουμε. Τα αρχεία δεν χρειάζεται να βρίσκονται διαδοχικά τοποθετημένα στη λίστα, όπως τυχαίνει στο παραπάνω παράδειγμα.
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Συντομεύσεις
 

 
Με τις συντομεύσεις έχετε εύκολη πρόσβαση σε κάποια αρχεία ή εφαρμογές, χωρίς να χρειάζεται να "ανοίξετε" τους αντίστοιχους φακέλους και να τα εντοπίσετε. Είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να έχετε τη συντόμευση ενός εγγράφου σας πάνω στην επιφάνεια εργασίας, ώστε να μην χρειάζεται να "ανοίξετε" το σχετικό υποφάκελο μέσα στα "Εγγραφά μου" για να το βρείτε. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια συντόμευση για την εκκίνηση ενός παιχνιδιού, για να μην αναγκάζεστε να το εκτελείτε κάθε φορά μέσα από τα υπομενού του πλήκτρου "Εναρξη".
 
Η δημιουργία μιας συντόμευσης είναι ιδιαίτερα εύκολη: με ένα δεξί κλικ στο χώρο όπου θέλετε να τη δημιουργήσετε (στην επιφάνεια εργασίας, ή μέσα σε κάποιο φάκελο) και ένα κλικ στην επιλογή "Δημιουργία συντόμευσης". Τα Windows θα σας ρωτήσουν για τη θέση του αρχείου του οποίου θέλετε να φτιάξετε συντόμευση και θα σας ζητήσουν ένα όνομα γι' αυτήν.
 
Να σημειώσουμε ότι πολλά προγράμματα κατά την εγκατάστασή τους κάνουν αυτόματα συντομεύσεις, ώστε ο χρήστης να τα ξεκινήσει πιο εύκολα. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι οι συντομεύσεις δεν ταυτίζονται με το αρχείο που απεικονίζουν, απλώς σας συνδέουν με αυτό. Επομένως, αν διαγράψετε μια συντόμευση, το αντίστοιχο αρχείο παραμένει άθικτο και εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά. Αν ένα εικονίδιο αποτελεί συντόμευση, θα το καταλάβετε από το μικρό βέλος που φέρει στο κάτω μέρος του.
 
Δείγμα οθόνης - Δημιουργία Συντόμευσης

 
Oπως φαίνεται και στο παραπάνω σχήμα η δημιουργία μιας συντόμευσης στην επιφάνεια εργασίας γίνεται με δεξί κλικ επάνω της.
 
Δείγμα οθόνης - Επιλογή τίτλου συντόμευσης

 
Αφού ορίσουμε τη "διαδρομή" που οδηγεί στο αρχείο του οποίου τη συντόμευση θέλουμε να δημιουργήσουμε, καλούμαστε να δώσουμε και το όνομα της ίδιας της συντόμευσης.
 
Δείγμα οθόνης - Επιφάνεια εργασίας με εικονίδια συντομεύσεων

 
Τα εικονίδια που αποτελούν συντομεύσεις ξεχωρίζουν από το μικρό βέλος στο κάτω μέρος τους.
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Τρόπος Εμφάνισης Αρχείων
 

 
Μέσα από την "Εξερεύνηση των Windows" ρυθμίζετε τον τρόπο με τον οποίο θα εμφανίζονται τα αρχεία που διαθέτει ο υπολογιστής. Για λόγους ασφαλείας και απλότητας, κατά την εγκατάσταση των Windows XP (αλλά και προηγούμενων εκδόσεων) υπάρχει η ρύθμιση να αποκρύπτονται τόσο τα βασικά αρχεία λειτουργίας του συστήματος όσο και οι επεκτάσεις των αρχείων (αυτές που προσδιορίζουν τον τύπο τους). Αυτό πιθανότατα θα θελήσουν να αλλάξουν όσοι επιθυμούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του συστήματός τους. Η αλλαγή γίνεται εύκολα, κάνοντας κλικ στο "Επιλογές Φακέλων" (καρτέλα "Προβολή"), του μενού "Εργαλεία". Επίσης, από το ίδιο παράθυρο ορίζετε τον τρόπο λειτουργίας των παραθύρων "Εξερεύνησης" (καρτέλα "Γενικά"). Επιλέγετε, για παράδειγμα, εάν κάθε φάκελος θα εμφανίζεται στο ίδιο ή σε ξεχωριστό παράθυρο, αν το διπλό κλικ θα αντικατασταθεί από το απλό κ.λπ. Πολύ εύκολα ρυθμίζεται και ο τρόπος εμφάνισης των περιεχομένων των φακέλων. Κάνοντας δεξί κλικ στο χώρο απεικόνισης και μέσα από την επιλογή "Προβολή" σάς δίνεται η δυνατότητα να βλέπετε τα στοιχεία κάθε φακέλου είτε με απλά εικονίδια είτε με τη μορφή λίστας.
 
Είναι επίσης δυνατόν τα εικονίδια κάποιων αρχείων (π.χ., εικόνες) να εμφανίζονται ως μικρογραφίες των ίδιων των αρχείων, για ακόμα πιο εύκολη ανεύρεση. Τέλος, χρήσιμη αποδεικνύεται η δυνατότητα ταξινόμησης κατά όνομα, ημερομηνία δημιουργίας, τύπο ή μέγεθος των περιεχομένων κάθε φακέλου, πάντα με ένα απλό δεξί κλικ του ποντικιού.
 
Δείγμα οθόνης - Φάκελος των WindowsXP

 
Με όλες τις επιλογές απόκρυψης εκτός λειτουργίας, εμφανίζονται όχι μόνο οι επεκτάσεις των αρχείων (.txt, .doc κ.λπ.), αλλά και αρχεία και φάκελοι που μέχρι πρότινος πιθανόν να αγνοούσατε την ύπαρξή τους.
 
Δείγμα οθόνης - Επιλογές φακέλων

 
Από αυτό το παράθυρο καθορίζετε τις λειτουργίες της "Εξερεύνησης των Windows". Ανάμεσά τους και η απόκρυψη ή μη των αρχείων του συστήματος αλλά και των επεκτάσεων των αρχείων γενικά.
 
Δείγμα οθόνης - Προβολή περιεχομένων φακέλου σε λίστα

 
Η προβολή ως "Λίστα" έχει το πλεονέκτημα ότι χωράει πολλά αρχεία και φακέλους σε λίγο χώρο.
 
Δείγμα οθόνης - Προβολή περιεχομένων φακέλου με λεπτομέρειες

 
Επιλέγοντας απεικόνιση με "Λεπτομέρειες" έχετε στη διάθεσή σας αρκετές πληροφορίες για τα περιεχόμενα κάθε φακέλου.
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Αναζήτηση Αρχείων και Φακέλων
 

 
Πατώντας το πλήκτρο "Αναζήτηση" στη γραμμή εργαλείων της εφαρμογής "Εξερεύνηση των Windows" εμφανίζεται στο αριστερό τμήμα ο "μάγος" αναζήτησης, ο οποίος θα σας οδηγήσει βήμα βήμα στη διαδικασία. Αφού δώσετε μέρος ή ολόκληρο το όνομα του αρχείου ή του φακέλου που ψάχνετε, θα πάρετε τα αποτελέσματα, δηλαδή τα αρχεία και τους φακέλους που βρέθηκαν, καθώς και τους φακέλους στους οποίους περιέχονται. Κατόπιν, μπορείτε να τα "ανοίξετε", να τα αντιγράψετε ή να τα διαγράψετε απευθείας, χωρίς να χρειάζεται να τα εντοπίσετε στο φάκελο όπου βρίσκονται. Η διαδικασία της αναζήτησης είναι επίσης δυνατόν να ξεκινήσει και από την αντίστοιχη επιλογή του μενού "Εναρξη", οπότε δεν είναι ανάγκη να ανοίξετε "χειροκίνητα" την "Εξερεύνηση των Windows".
 
Δείγμα οθόνης - Αναζήτηση αρχείων

 
Πατώντας το πλήκτρο της "Αναζήτησης" ένα σκυλάκι αναλαμβάνει να σας βοηθήσει να βρείτε αυτό που ζητάτε, ακόμα και αν δεν είναι αρχείο και χρειαστεί να ψάξει στο Internet. Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιεί τη γνωστή μηχανή αναζήτησης "Lycos".
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
 | Αρχική Σελίδα Βοήθειας |    | Επικοινωνία |   
Εικονίδιο για επιτυχής αξιολόγηση css μέσω css-validator    Εικονίδιο για επιτυχής αξιολόγηση σελίδας μέσω Watchfire WebXACT    Εικονίδιο για επιτυχής αξιολόγηση xhtml code μέσω validator.w3  
http://www.lib.uth.gr/LWS/el/us/hlp/is/07_05_03_07/win_03.asp
Ημ/νία δημιουργίας: 2007-01-05
Metadata και αξιολόγηση ιστοσελίδας
Εικονίδιο μετάβασης σε: www.espa.gr/ (άνοιγμα σε νέο παράθυρο)   Εικονίδιο μετάβασης σε: www.europa.eu (άνοιγμα σε νέο παράθυρο)   Εικονίδιο μετάβασης σε: www.digitalplan.gov.gr (άνοιγμα σε νέο παράθυρο)    © 1997-2018 | Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης  | Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας |
  Εικονίδιο μετάβασης σε νέο παράθυρο φιλικής εκτύπωσης σελίδας Φιλική Εκτύπωση Σελίδας  γραφικό
  Εικονίδιο μετάβασης σε νέο παράθυρο φιλικής εκτύπωσης σελίδας Φιλική Εκτύπωση Σελίδας