Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης   | Επικοινωνία |
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Αρχική Σελίδα Βοήθειας > Υπηρεσίες Βιβλιοθήκης  > Υποστήριξη μαθημάτων (Οδηγοί Χρήσης Λογισμικού Οργάνωσης Γραφείου)
Τα Βασικά Προγράμματα των Windows XP

 
Οπως αναφέραμε, τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα είναι πολύ πλούσια σε συνοδευτικές εφαρμογές, σε τέτοιο βαθμό ώστε, αν δεν έχουμε μεγάλες απαιτήσεις, να μπορούν να σταθούν και μόνα τους. Τα Windows XP δεν αποτελούν, φυσικά, εξαίρεση (το αντίθετο μάλιστα).
 
Περιεχόμενα Οδηγού Windows XP  Εικονίδιο μετάβασης σε άλλη ιστοσελίδα   ]
Δείγμα οθόνης - Βοήθηματα του πλήκτρου 'Εναρξη'

 
Το υπομενού "Βοηθήματα" του πλήκτρου "Εναρξη" μας οδηγεί στα βασικότερα προγράμματα των Windows XP.
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
WordPad
 

 
Το wordpad είναι το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου που δίνεται με τα Windows XP. Οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες, θα καλύψουν ωστόσο όσους θέλουν να γράφουν και να εκτυπώνουν απλά κείμενα. Είναι δυνατές, φυσικά, η στοίχιση των αράδων, η αρίθμηση, η αλλαγή της γραμματοσειράς, ακόμα και η προσθήκη κάποιας εικόνας μέσα στο κείμενο (με μειωμένες, πάντως, δυνατότητες διαχείρισης). Μπορεί να "δει" αρχεία που προέρχονται από τις διάφορες εκδόσεις του Word, αλλά όχι και να αποθηκεύσει σε αντίστοιχο "φορμά", καθώς περιορίζεται στο RTF (μορφή εμπλουτισμένου κειμένου). Θα το βρείτε μέσα στο υπομενού "Βοηθήματα" του μενού "Εναρξη".
 
Δείγμα οθόνης - WordPad

 
Οι δυνατότητες επεξεργασίας κειμένου του WordPad δεν είναι σπουδαίες. Ωστόσο οι βασικές λειτουργίες υπάρχουν και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα χαρακτηρισμού των γραμμάτων ως τονισμένα ή/και πλάγια, τη απόδοση χρωμάτων, την εισαγωγή κουκίδων, τη μορφοποίηση παραγράφων και άλλα.
 
Δείγμα οθόνης - WordPad, αλλαγή γραμματοσειράς

 
Η αλλαγή γραμματοσειράς αποτελεί μια πολύ εύκολη διαδικασία. Αφού μαρκάρουμε το κείμενο που θέλουμε, αρκεί να κάνουμε ένα κλικ σε κάποια από τις επιλογές της λίστας.
 
Δείγμα οθόνης - WordPad, εισαγωγή αντικειμένου

 
Στο πρόγραμμα WordPad μπορεί να γίνει ακόμη και εισαγωγή αντικειμένου σε κάποιο σημείο του κειμένου. Το αντικείμενο μπορούμε είτε να το δημιουργήσουμε εκείνη τη στιγμή, είτε να το πάρουμε έτοιμο, σε μορφή αρχείου που έχουμε αποθηκευμένο σε κάποιο σημείο του σκληρού μας δίσκου.
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Ζωγραφική
 

 
Είναι σχετικά μικρών δυνατοτήτων πρόγραμμα. Οι επεμβάσεις που μπορεί να κάνει κάποιος σε μια εικόνα είναι στοιχειώδεις και περιορίζονται βασικά στην προσθήκη κειμένου, στην περιστροφή, στη μεγέθυνση και στην εμφάνιση αρνητικών χρωμάτων. Από πλευράς σχεδιαστικών δυνατοτήτων είναι επίσης φτωχό, ωστόσο τα βασικά εργαλεία υπάρχουν (συλλογή χρώματος, "έτοιμα" σχήματα, γόμα, πινέλο κ.λπ.). Είναι δυνατόν να ανοίξει αλλά και να αποθηκεύσει όλα τα συνηθισμένα "φορμά" εικόνων, όπως, για παράδειγμα, bitmap, jpeg, gif και tiff. Οπως και το WordPad, ενεργοποιείται μέσα από το υπομενού "Βοηθήματα" του μενού "Εναρξη".
 
Δείγμα οθόνης - Πρόγραμμα ζωγραφικής

 
Οι δυνατότητες της "Ζωγραφικής" είναι μικρές, ιδιαίτερα αν συγκριθούν με αυτές αντίστοιχων επαγγελματικών πακέτων. Πάντως, τα εντελώς βασικά εργαλεία υπάρχουν, όπως για παράδειγμα αυτό της εισαγωγής κειμένου.
 
Δείγμα οθόνης - Πρόγραμμα ζωγραφικής, μεγέθυνση εικόνας

 
Η μεγένθυση της εικόνας μπορεί να γίνει με ένα κλικ.
 
Δείγμα οθόνης - Πρόγραμμα ζωγραφικής, αρνητικά χρώματα

 
Υπάρχει η επιλογή εμφάνισης των αρνητικών χρωμάτων της αρχικής εικόνας. Δεν λείπουν επίσης οι δυνατότητες παραμόρφωσης και περιστροφής.
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Internet Explorer
 

 
Τη συγκεκριμένη εφαρμογή τη γνωρίζουν σίγουρα πάρα πολλοί χρήστες, ακόμη και αν δεν έχουν καμία επαφή με τα Windows XP, γιατί αποτελεί ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα στην κατηγορία τους. Η έκδοση που περιλαμβάνεται στο λειτουργικό είναι η 6, η οποία κυκλοφορεί ήδη και για τις παλαιότερες εκδόσεις των Windows. Μέσα από τον Internet Explorer μπορούμε να επισκεφθούμε οποιαδήποτε σελίδα του Διαδικτύου, αρκεί φυσικά να έχουμε σύνδεση μέσω του τοπικού μας δικτύου ή μέσω κάποιου φορέα υπηρεσιών Internet. Οι επιλογές που προσφέρει είναι πολλές και αφορούν τόσο την ασφάλεια όσο και τη διαχείριση των εμφανιζόμενων ιστοσελίδων.
 
Δείγμα οθόνης - Internet Explorer

 
Για τον Internet Explorer είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα που υπάρχει για την πλοήγησή μας στο Internet.
 
Δείγμα οθόνης - Επιλογές Internet

 
Αν από το μενού εργαλεία του Internet Explorer κάνετε κλικ στις "Επιλογές" εμφανίζεται αυτό το παράθυρο. Στην καρτέλα "Γενικά" μπορούμε να εισάγουμε το δικτυακό τόπο που επιθυμούμε να παίξει το ρόλο της αρχικής σελίδας, αυτής δηλαδή που θα εμφανίζεται κάθε φορά που θα ανοίγουμε το πρόγραμμα.
 
Δείγμα οθόνης - Επιλογές Internet - Απόρρητο

 
Η καρτέλα "Απόρρητο" ρυθμίζει το επίπεδο ασφάλειας κατά την ανάγνωση ιστοσελίδων. Οσο αυξάνουμε το επίπεδο ασφάλειας τόσο περιορίζεται η λειτουργικότητα του προγράμματος, ταυτόχρονα όμως μειώνεται και η πιθανότητα υποκλοπής στοιχείων από τον υπολογιστή μας.
 
Δείγμα οθόνης - Επιλογές Internet - Λίστα αγαπημένων

 
Τα "Αγαπημένα" δεν είναι τίποτε άλλο από μια λίστα με τους δικτυακούς τόπους που θεωρούμε ενδιαφέροντες και θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης. Για να συμπεριληφθεί ένας τόπος στη λίστα, αρκεί να επιλέξουμε "Προσθήκη στα αγαπημένα", από το αντίστοιχο μενού.
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Outlook Express
 

 
Το Outlook Express αποτελεί μια φτωχότερη έκδοση του Microsoft Outlook, το οποίο συνοδεύει το πακέτο Microsoft Office XP. Παρ' όλα αυτά, είναι κάτι περισσότερο από επαρκές για την αποστολή και λήψη της ηλεκτρονικής μας αλληλογραφίας, αφού υποστηρίζει από πολλαπλούς λογαριασμούς μέχρι διαχείριση λογαριασμών στη Hotmail. Οι ρυθμίσεις που επιδέχεται είναι αρκετές, αλλά πολύ λογικά ταξινομημένες. Να σημειώσουμε ότι στα Windows XP το Outlook Express ενεργοποιεί αυτόματα και το πρόγραμμα "αγγελιοφόρο" Messenger 4.0, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες που το χρησιμοποιούν όχι μόνο να ανταλλάσσουν μηνύματα, αλλά και να βλέπουν πότε τα οικεία τους πρόσωπα είναι συνδεδεμένα με το Διαδίκτυο.
 
Δείγμα οθόνης - Outlook Express

 
Το Outlook Express είναι ένα από τα γνωστότερα προγράμματα διαχείρισης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Με αυτό στέλνετε και λαμβάνεται ηλεκτρονικά μηνύματα σε φίλους, γνωστούς, συνεργάτες και άλλους.
 
Δείγμα οθόνης - Outlook Express - νέο μήνυμα

 
Πατώντας το πλήκτρο "Δημιουργία..." ανοίγει το παράθυρο συγγραφής νέου μηνύματος. Στο πεδίο "Προς:" συμπληρώνουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση του παραλήπτη, είτε χειροκίνητα, είτε χρησιμοποιώντας το Βιβλίo Διευθύνσεων. Αφού ολοκληρώσουμε το μήνυμα, πατάμε το πλήκτρο "Αποστολή".
 
Δείγμα οθόνης - Outlook Express - επιλογές

 
Το παράθυρο αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ορίσουμε διάφορες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα αν το Outlook Express θα ελέγχει την αλληλογραφία μας κάθε φορά που το ξεκινάμε, αν θα την ελέγχει αυτόματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και άλλες.
 
Δείγμα οθόνης - Outlook Express - στοιχεία λογαριασμού

 
Κάνοντας κλικ στην επιλογή "Λογαριασμοί" του μενού "Εργαλεία" μπορούμε να αλλάξουμε τα στοιχεία του λογαριασμού μας στο Internet, δηλαδή το όνομα χρήστη, τον κωδικό πρόσβασης και τους διακομιστές εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας.
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
Media Player
 

 
Ο Media Player χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την αναπαραγωγή αρχείων πολυμέσων. Μπορεί να αναπαράγει όλων των τύπων τα μουσικά αρχεία, από MIDI και WAV μέχρι MP3 και WMA, και τα περισσότερα είδη αρχείων κινούμενης εικόνας (βίντεο). Δυστυχώς, δεν υποστηρίζει εγγενώς αναπαραγωγή τίτλων DVD-ROM, παρά μόνο αν υπάρχει ήδη στο σύστημα εγκατεστημένος ο κατάλληλος codec. Οι δυνατότητες του προγράμματος είναι πολύ πλούσιες, αφού φτάνει στο σημείο να μπορεί να γράψει μουσικό CD, εφόσον φυσικά το σύστημα διαθέτει οδηγό CD-R/RW. Τέλος, ο χρήστης είναι δυνατόν να πειραματιστεί τόσο με την εμφάνιση του Media Player (μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολλές εντελώς διαφορετικές "παραλλαγές") όσο και με τον ήχο που παράγει, καθώς διαθέτει αρκετές σχετικές επιλογές (ισοσταθμιστής, ηχώ, ενίσχυση μπάσου κ.λπ.).
 
Δείγμα οθόνης - Media Player

 
Πολύ εμφανίσιμος και λειτουργικός είναι ο νέος Media Player. Οι δυνατότητές του είναι πολλές (επιτρέπει μέχρι και την εγγραφή μουσικών CD). Δυστυχώς όμως δεν διαθέτει εγγενή υποστήριξη για την αναπαραγωγή τίτλων DVD-ROM.
 
Δείγμα οθόνης - Media Player - αλλαγή εμφάνισης

 
Μέσω της επιλογής "Αλλαγή εμφάνισης" στα αριστερά, ο Media Player γίνεται κυριολεκτικά αγνώριστος.
 
Δείγμα οθόνης - Media Player - επιλογές

 
Κάνοντας κλικ σε αυτό το πλήκτρο εμφανίζεται ένα μενού από το οποίο επιλέγουμε τι θα απεικονίζεται στο κάτω μέρος του προγράμματος (για παράδειγμα, ισοσταθμιστής ήχου, Ηχητικά εφέ SRS, γενικές πληροφορίες μέσω Internet και άλλα).
 
Εικονίδιο επιστροφής στην αρχή της σελίδας 
 | Αρχική Σελίδα Βοήθειας |    | Επικοινωνία |   
Εικονίδιο για επιτυχής αξιολόγηση css μέσω css-validator    Εικονίδιο για επιτυχής αξιολόγηση σελίδας μέσω Watchfire WebXACT    Εικονίδιο για επιτυχής αξιολόγηση xhtml code μέσω validator.w3  
http://www.lib.uth.gr/LWS/el/us/hlp/is/07_05_03_07/win_05.asp
Ημ/νία δημιουργίας: 2007-01-05
Metadata και αξιολόγηση ιστοσελίδας
Εικονίδιο μετάβασης σε: www.espa.gr/ (άνοιγμα σε νέο παράθυρο)   Εικονίδιο μετάβασης σε: www.europa.eu (άνοιγμα σε νέο παράθυρο)   Εικονίδιο μετάβασης σε: www.digitalplan.gov.gr (άνοιγμα σε νέο παράθυρο)    © 1997-2018 | Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης  | Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας |
  Εικονίδιο μετάβασης σε νέο παράθυρο φιλικής εκτύπωσης σελίδας Φιλική Εκτύπωση Σελίδας  γραφικό
  Εικονίδιο μετάβασης σε νέο παράθυρο φιλικής εκτύπωσης σελίδας Φιλική Εκτύπωση Σελίδας